סנדלי עור תנ"כיות היו פעם הרבה יותר משתי רצועות וסוליה. הם היו טעונות במשמעות עמוקה – סנדל הדרכים, סמל הצבר הישראלי. בהמשך הופיעה חברת טבע נאות והפיצה את סנדלי הבריאות ואז – לפני 30 שנה – הופיעו סנדלי הטיפוס וההליכה של חברת שורש. כיצד הן הפכו תוך פחות מיובל לסמל הישראליות?כפי הנראה, דגם הסנדלים המיתולוגי עם שני פסי הרוחב ובעל האחיזה הטובה ברגל, נוצר בקיבוצים על ידי עולי מרכז אירופה (גרמניה וצ'כיה). מכיוון שבמהלך השנים דחתה החברה הישראלית כל מוצר בורגני ומתגנדר, השתלב הסנדל התנ"כי עם אימוץ הקו האופנתי הפשוט. כל מה שכבד או מסורבל פשוט נעלם עם הזמן.

במרוצת השנים סירבו חלק מהקונים להשלים עם המחיר האופנתי שמגיע לצד הפונקציונליות המרשימה, ולכן חברת שורש החלה להעניק פרשנויות אופנתיות גם לסנדלים הפשוטות. כך למשל נוצר שיתוף פעולה עם חברת קסטרו והושקו ארבעה דגמי סנדלים מחודשים לגברים בשילובי צבעים כמו שחור עם כחול רויאל או כתום וכחול. כמובן שמדובר בסנדלים שפחות מתאימים לפעילות ספורטיבית או לטיפוס טרקים אימתני וההתייחסות אליהם הייתה בעיקר מהפריזמה האופנתית. למרות שרוב דגמי החברה עדיין נמכרים בחנויות לציוד מטיילים, מסתבר שהקונים אהבו את תגובת החברה ונרשמה צמיחה גדולה מאוד במכירות הסנדלים.
ועדיין – עם כל הכבוד להתחדשות האופנתית, סנדלי השורש מייצגים יותר מכל את הנווד המודרני. אם בעבר הסתפקו המטיילים בטיולים למצדה או לפטרה שבירדן, הרי שילדיהם ונכדיהם מעוניינים לצאת לעבר הטיול הגדול ביבשות אמריקה, אסיה ואוסטרליה. הישראלי החדש צועד עם התרמיל מתנועת הנוער והסיירת, אך מרחיב את טווח הטיולים שלו ועושה זאת ברחבי העולם כולו. חברת שורש אמנם הפכה לגלובלית ולספקית ענקית של מערכות מים וציוד לגופים ביטחוניים ברחבי העולם, אבל נדמה שהיא תמיד תמשיך להשקיע בשוק המקומי שמתאים לה כמו סנדל לרגל.

הפטנטים של שורש
טכנולוגיית התפירה של חברת שורש הומצאה לצורך חגורת בד שבה מחביאים כסף. כאשר היא תורגמה לסנדלים עם הצלבה מיוחדת היא כבשה את השוק בסערה. ההצלבה שמקבעת את הרגל לסוליה יציבה נרשמה כפטנט עולמי. גימיק האחריות אף הוא תרם לבאזז הגדול ואף הוא נרשם כפטנט: נקודה ירוקה על הסוליה שנשחקת במשך שנים ומאפשרת את הארכת האחריות ללא הגבלה של זמן, עד שאינה נראית יותר. יש לציין שהנקודה נשארה כסימן היכר, אך כיום מדיניות האחריות שונתה והיא מוגבלת בזמן. בנוסף, אף שההיגיון המסחרי של כל חברה אומר שכדאי לייצר מוצר שיש להחליפו בכל כמה שנים, הרי שבשורש היו ועדיין מעוניינים דווקא במוצרים שמחזיקים לאורך זמן. מיותר לציין שהלקוחות מרוצים מכך ושומרים על נאמנות כמעט עיוורת למותג.על-אופנה
סנדלי השורש הפכו לאייקון ישראלי, על-אופנתי, והם מייצגים נאמנה את הישראלי שנאבק על אדמתו וחורש אותה בטיולים לאורכה ולרוחבה. ניתן לומר שסנדלי השורש שמזוהים עם התיישבות וקהילתיות, החליפו את הסנדל התנ"כי. אבל גם אוכלוסיית הנועלים את הסנדל השתנתה: בעבר היו אלה "דור ישראל העובדת" ההגמונית וגם התל אביבית (בני נוער שרצו לשדר ערכים קיבוציים על מדרכות העיר הלבנה).כעת מדובר בירושלמיים ופעילים חברתיים, קיבוצניקים ומתיישבי יהודה ושומרון. סנדלי השורש הפכו לסמל סטטוס לכל דבר – לא רק עניין אופנתי, אלא דרך חיים נינוחה וטבעית יותר, משוחררת מקוד לבוש ומטרנדים אופנתיים. מי שלובש סנדלי שורש יעשה זאת עד שהסנדל יישחק לחלוטין – ובכל מקרה הוא יחזור ויקנה את אותו הסנדל בפעם הבאה. אצל רבים זוהי דווקא בחירה אנטי-אופנתית מודעת תוך הקדשת זמן לבחירת רצועה וצבע סנדל. כלומר בחירה בפשטות באופן מדויק ומודע.התחדשות אופנתית

הנווד הישראלי
