ביגוד תרמי – מה צריך לדעת לפני שקונים ביגוד תרמי

ביגוד תרמי - אך בוחרים

תמיד כדאי להיות מוכנים למגוון תרחישים רחב כאשר אנו יוצאים לשטח או לטיול. זה נכון שבעתיים כאשר מדובר על יציאה לשטח במזג אוויר קר לטרקים, טיפוס, סקי, סנובורד או פעילות חורף אחרת. ביגוד תרמי מהווה את שכבת הבסיס והמפתח ליעילות ומקסום של שאר שכבות הביגוד על מנת שנרגיש טוב בשטח.

על שיטת השכבות בקצרה…

הדרך הטובה ביותר להגן על עצמנו מפני תנאי האקלים השוררים בשטח היא ללבוש שלוש שכבות נפרדות – שכבת בסיס –ביגוד תרמי שנלבשת על העור, שכבה אמצעית – מבודדת ושכבה חיצונית – מגנה מגשם ורוח. לכל אחד מהם מטרה ייחודית, ואם הם נלבשים כראוי, כל השכבות פועלות יחד בכדי להסיע זיעה מהגוף, לכלוא חום ולשמור מפני הרוח והגשם. למידע נוסף היכנסו למאמר על שיטת השכבות

 

אך ביגוד תרמי הופך ליעיל ?

על מנת שהביגוד התרמי יעבוד כראוי, הבד צריך להיות מונח ישירות על העור כדי לאסוף את הלחות. כדי לאפשר זאת, הביגוד צריך לשבת בצורה צמודה על הגוף. יוצא מן הכלל הוא אם אתם לובשים את הבגד ללא שכבות נוספות במזג אוויר חם. רצים ומטיילים במזג אוויר חם מעדיפים חולצה קלת משקל ולא צמודה, המאפשר זרימת אוויר טובה יותר.

 

מהי הסעת זיעה או נידוף בביגוד תרמי ?

כל סוגי הביגוד התרמי צריכים להיות עשויים מחומרים מנדפים או מסיעי זיעה. בדים מיוחדים אלה מסיעים את הזיעה מהגוף, ודוחפים את הלחות לשכבות האמצעיות והחיצוניות. שטח הפנים של החומרים המנדפים גדול משמעותית מזה של בדים כמו כותנה, מה שמקל על ההתאדות של נוזלי הגוף, מה שנותן תחושה נעימה יותר עבור כל מי שלובש אותו.

 

לגבי כותנה – וזה מאוד חשוב – הימנעו מהחומר כשכבת בסיס או כביגוד תרמי בכל מחיר – לפחות בטמפרטורות קרות יותר. הכותנה בעלת יכולות נידוף כמעט אפסית, והיא בעיקר ידועה כחומר המסוגל לספוג ולשמור על כמות לחות גבוה.

בקרת טמפרטורה בביגוד תרמי – שמירת חום גוף קבוע

פעילויות החורף מאומצות ביותר. אחת מתופעת לוואי של חשיפה ממושכת למזג אוויר קר היא שהשרירים שלנו נחלשים והופכים לרגישים יותר לפציעה. ביגוד תרמי  נועד לשמור על שרירי הליבה שלנו חמים. עם זאת, בחלק מהביגוד תרמי ניתן להשתמש כדי לשמור עלינו מפני קור ורוח.

רמות בידוד של ביגוד תרמי

ביגוד תרמי מגיע בכל הצורות והגדלים. חשוב מאוד להתאים את הביגוד הנכון לאופי הפעילות. ישנם ביגוד תרמי בעלי יכולות נידוף גבוהות יותר וכאלו בעלות יכולת בידוד גבוה יותר. על מנת לבצע הפרדה בניהם אנו מחלקים אותם ל שלוש קטגוריות:

Lightweight: ככלל, ככל שהבד דק יותר, הוא מנדף טוב יותר ומתייבש מהר יותר. רוב הספורטאים או המטרקים מעדיפים ביגוד תרמי דק ומנדף, למרות שהיא מספקת בידוד מינימלי. בחורף, גולש סקי או סנובורד עשוי לבחור לשלב בין שכבות הביגוד התרמי על ידי לבישת חולצה דקה מתחת ביגוד Midweight  או Havyweight. דוגמא טובה לחולצה כזו היא ה – Evolution Warm  מבית Odlo.. בעוד שביגוד ה – Lightweight מתוכנן להיות חלק ממערכת שכבות, עדיין ניתן ללבוש אותן כיחידה עצמאית בתנאים קלים עד קרירים כל עוד אתם עוסקים בפעילות אקטיבית ועצימה, כמו ריצה.

Midweight  : ביגוד זה יכול להוות שכבה ראשונה על הגוף או שכבה שניה כמו חולצת SUB ZERO 2 שמספקת בידוד אך גם רמה מסוימת של נידוף. הדגש בחולצה זו היא על עומס קור בנוני עם פעילות בנונית העצימותה.

Havyweight : ביגוד תרמי זה לרוב אינו מהווה את השכבה הראשונה על הגוף, הוא בעיקר מבודד ופחות מנדף. לרוב הגזרה שלהם פחות צמודה לגוף. מיועד לעומסי קור גבוהים.

חומרים מהם עשוי ביגוד תרמי

ישנם שני סוגיי חומרים עיקריים מהם מייצרים ביגוד תרמי:

סינטטי: בדרך כלל עשוי ניילון, פוליאסטר או תערובת פוליאסטר, חומרים סינתטיים מושלמים להתאמה מיטבית לגזרת הגוף ונעימים על העור. עמידים מאוד לשחיקה ובלאי ומתייבשים במהירות.

צמר מרינו: זה לא הצמר המגרד שאתם זוכרים מהסוודר של סבתא. כולל סיבים רכים במיוחד. צמר מרינו הוא קל משקל, רך ונעים למגע בעור. בניגוד לחומרים סינתטיים, צמר סופח אליו את הלחות יותר מאשר מנדף. ביגוד תרמי מצמר מרינו מסוגל לספוח אליו 30 אחוז ממשקלו בספיגת נוזלים לפני שתרגישו את הלחות על העור – שזה הרבה מאוד. מבנה הסיבים הייחודי של צמר מאפשרת לחומר להישאר נושם, ומוכיח ויסות טמפרטורה פנומנלי ודחיית ריחות רעים, לצמר יכולות אנטי בקטריאליות.

ביגוד תרמי סינטטי
יתרונות
נעים למגע על הגוף
קל משקל באופן יחסי
יכולת נידוך גבוה
עמיד בפני שחיקה ובלאי
קל לתחזוק
מתייבש מהר
זול ביחס לצמר מרינו
ביגוד תרמי סינטטי
חסרונות
סופח ריחות זעה בקלות
מוכתם במהירות
יכולת בידוד נמוכה יותר אל מול הצמר
ביגוד תרמי צמר מרינו
יתרונות
נעים למגע על הגוף
קל משקל באופן יחסי
דוחה ריחות טבעי
עמיד בפני שחיקה ובלאי
מעולה בבידוד
מרחיק לחות מצוין
עשוי מחומרים טבעיים
ביגוד תרמי צמר מרינו
חסרונות
מתייבש לאט יותר
עלול להתכווץ בכיסה אם לא מטופל נכון
יקר יותר מהביגוד הסינטטי